Napisany o 15:56 dnia 2013-07-21
Zapraszam Wszystkich do podzielenia się przepisami na ziołowe naleweczki.
Napisany o 16:01 dnia 2013-07-21
Nalewka miętowa

Materiały:
kilkanaście łodyżek liści świeżej mięty (długość około 25 cm),
kilka łyżeczek białego cukru,
świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
spirytus,
woda
Przygotowanie:
Liście mięty wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Roztwór pozostawiamy na dwa dni, czasem wstrząsając.
Po upływu tego czasu wlewamy do niego wcześniej przygotowany syrop (z cukru,wody i soku cytrynowego), dokładnie mieszamy i filtrujemy.
Po przelaniu całości do butelek, okres dojrzewania wynosi minimum dwa tygodnie.
Napisany o 18:42 dnia 2013-07-21
Dzięki za przepis postaram się też jakichś poszukać:)
Napisany o 17:26 dnia 2013-08-23
Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Składniki
50 baldachów kwiatów czarnego bzu
2 cytryny
3 limonki
70 dag cukru
1 l spirytusu (96%)
1 l wody
1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela (można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)
Przygotowanie:
Kwiaty układamy na dnie słoja przekładając plastrami pozbawionymi pestek cytryn i zalewamy chłodnym syropem z cukru. Przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Sok zlewamy do garnka przez gazę, łączymy ze spirytusem, mieszamy i dodajemy sok z limonek.Nalewkę przelewamy do 2 litrowych butelek, dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki korzenia arcydzięgiela, odstawiamy na 4 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Po dwóch tygodniach znowu odcedzamy i odstawiamy na miesiąc, by trunek dojrzał.